Neon – en lysande historia i Sverige

Neonskyltarna har hängt med under många år och har hunnit älskas, ratas – och hyllas igen. Vi bjuder på en kort resumé av svensk neonhistoria.

1924 klev neonet in på den svenska marknaden med storslagen entré. Huvudstadens fasader var först ut men strax därefter lystes även Göteborg och Malmö upp.

På 30-talet började neonskyltningen ta fart på riktigt, när företagen slogs om utrymmet att synas i det offentliga rummet och använde de karaktäristiska skyltarna för att marknadsföra sig. Hypen höll i sig i många år och neonet såg en imponerande storhetstid hela vägen fram till slutet av 60-talet. Då började man anse att skyltarna var gammalmodiga, och ersatte dem med billigare plastvarianter.

Neon i överflöd. Alla företag ville synas och använde kreativa grepp och figurer i sin marknadsföring.

 

Kreativt och funktionellt

Den populära SVT-serien ”Vår tid är nu” har hjälpt oss blicka tillbaka på hur Sveriges storstäder såg ut under neonets glansdagar. På den här tiden var Stockholms stad imponerad av möjligheten att ljusa upp kvarteren med ljusskyltar och de fick därför gärna vara både många och stora. Med en nyfunnen kreativitet, snabb teknikutveckling och no limits skapade skyltmakarna figurer, symboler och bokstäver på ett helt annat och mer individuellt sätt än tidigare.

Stureplan i Stockholm.

 

Neonbelysningen användes däremot inte bara till skyltar, utan även för att förstärka arkitekturen och silhuetterna hos storstädernas vackra stenbyggnader. Neonrören monterades som långa lysande ramper både horisontellt och vertikalt, för att förstärka fasadernas uttryck under mörkrets timmar. Att drapera fasader i neon var inga konstigheter, och på detta sätt fungerade neonet även som direkt ljusgivare till gator och torg då gatubelysningen inte var speciellt utvecklad. Idag är Stadsbyggnadskontoren tyvärr mycket mer restriktiva när det gäller att ge rum för fasadskyltar – i Stockholm så pass att man i vissa stadsdelar bedömt att skyltar inte längre ska vara en del av stadsbilden.

Kungsgatan i Stockholm. Foto: Håkan Trapp, Spårvägsmuseet.

 

We ❤️ Signs! #welovesigns

 

Vill du veta mer om neonskyltar?

Kontakta oss!

 

Prata med oss om ditt skyltprojekt

Hör av dig så hjälper vi dig med dina idéer

Skriv ditt namn
Skriv ett telefonnummer
Skriv din e-post
Skriv ett meddelande

Jag godkänner att Skyltgruppen Scandinavia AB sparar mina uppgifter för att kunna kontakta mig. Dina uppgifter kommer inte användas i något annat syfte än detta. Läs mer i vår integritetspolicy

Du måste godkänna att vi sparar dina uppgifter