Neonets revansch: nu är trenden tillbaka

Cajsa Warg

Efter neonets storhetstid under 20–60-talen började man se sig om efter andra skylt- och ljusalternativ. Neonrören lades på hyllan och vi såg inte så mycket av skyltarna under några år. Men nu är trenden tillbaka och neonskyltarna tar åter plats.

När Nobelpristagarna Akasaki, Amano och Nakamura lyckades producera blått ljus från dioder, som i sin tur möjliggör energieffektivt vitt ljus, trodde man med säkerhet att neonljusets tid var över. En gammal, dyr och nästan utdöd trend hade ersatts av det moderna LED-ljuset. Men i takt med att retromodet – med sitt unika hantverk och 40–50-talsinfluenser – blev allt mer populärt bland designer och formgivare, gjorde även neonet återtåg. I Sverige har vi sett trenden växa under de senaste åren, framför allt när det kommer till just inredning, design, formgivning – och såklart där det hör hemma – i skyltar.

 

Bannerboy har valt en äkta neonskylt (signerad Skyltgruppen) till sitt kontor i Stockholm.

 

Allra starkast är trenden på kontinenten och i södra Europa, där man i stor utsträckning använder klassisk neon interiört på restauranger och museer, i köpcentrum och konstverk – men också gör storskaliga neonskyltar. Här hemma konkurrerar neonet ofta med look-alikes, det vill säga skyltar av LED som är utformad som neon, även om vi har många talangfulla konstnärer och formgivare som använder neon i sina skapelser.

Vill du veta mer om neonskyltar? Klicka här!

Neonskyltar då och nu

Som vi skrev i vårt tidigare inlägg om neonets historia, användes neonskyltar ofta förr som upplysare av det offentliga rummet, men också för reklambudskap. Skyltarna fick mycket mer fysiskt utrymme i stadsbilden och man höll sällan tillbaka. De flesta var positivt inställda till det vackra ljus som neonet spred, och Stadsbyggnadskontoren tillät mycket utrymme för skyltarna på städernas husfasader.

Idag är vi mer begränsade när det kommer till fasadskyltning. I stadsmiljön har ljuset från neonskyltarna ersatts av gatubelysning, biltrafik och dygnet-runt-upplysta kontor och butiker. Och i större anläggningar använder man oftast LED-lampor där man vill få fram belysningseffekter. Neonet har till stor del flyttat inomhus, och används idag i konst, inredningsdetaljer och i andra liknande sammanhang istället för på våra husfasader.

 

Teatern Saga i Hedemora bytte från neon till LED när de renoverade sina skyltar.

 

Men många efterfrågar även neonskyltar idag, eller snarare stilen av en neonskylt fast med LED-belysning. Neonrören har däremot en speciell lyskraft och ett pulserande ljus, som inte återfinns i LED-ljus. Vissa av neonets färger går inte heller att kopiera med LED och man kan, även med ett rätt otränat öga, se skillnaden mellan de båda när man möter en skylt på nära håll. Till exempel på krogar, caféer, hotell och i företagsreceptioner.

Frågar du formgivarna, konstnärerna och arkitekterna väljer de oftast ”the real thing” framför den moderna tekniken.

We ❤️ Signs! #welovesigns